MEDIX, God. 26 Br. 141  •  Recenzija  •  Javno zdravstvo HR ENG

:
„Dječja čitanka o zdravlju“

Duško Popović


Izdavač: Lauran d.o.o.
Godina izdanja: 2019.
Format: 21 x 30 cm
Uvez: tvrdi

 

Obnovljeno izdanje slikovnice „Dječja čitanka o zdravlju“, koju je prvo ilustrirao Vladimir Kirin (1894.-1963.), a tekstove u stihu zatim napisala Ivana Brlić-Mažuranić (1874.-1938.), promovirano je 14. veljače u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Knjiga je prvi put objavljena 1927. godine u nakladi Higijenskog zavoda, poslije sadržajno i namjenski sličnih „Narodne čitanke o alkoholu“ iz 1919. te „Seljačke čitanke o zdravlju“ iz 1924., pa je svojevrsna vršnjakinja zgrade u Rockefellerovoj 4, sagrađene i svečano otvorene iste godine. Smatra se i prvom slikovnicom uopće objavljenom u Zagrebu s ilustracijama domaćeg autora. Njih su dvoje, spojeni činjenicom da je Vladimir bio prijatelj jednog od Ivaninih sinova, inače već surađivali nekoliko godina ranije, na engleskom izdanju njezinih „Priča iz davnina“.

Slikovnica je, nakon mnogo godina kad se smatrala izgubljenom, ponovo objavljena 2019. u nakladi Laurana d.o.o. (urednica Koraljka Zdunić), a i onda i danas je namijenjena djeci kojoj se na konkretan način prenose važne preventivne upute o tome kako se ponašati da bismo se zaštitili od bolesti. Ilustracije i stihovi su o higijenskim i zdravstvenim temama: svakodnevnom pranju ruku, zaštiti kod kihanja i kašljanja, štetnosti pušenja, muhama kao prenositeljicama bolesti i drugom. Iako je prvobitno očito bila namijenjena prvenstveno djeci iz ruralnih područja i preslikava duh vremena u kojem je nastala, poruke i pouke su svježe i primjenjive i danas.

Osnovna namjena slikovnice je zdravstveno prosvjećivanje djece, briga za zdravlje i za bolje životne uvjete. „Dječja čitanka o zdravlju“ usporediva je s američkom slikovnicom „First Health Reader“, koju je vjerojatno Ivana Brlić-Mažuranić dobila kao ogledni primjerak i uzor za stvaranje svoje slikovnice o zdravlju.

Knjigu su promovirali prof. dr. sc. Izet Aganović i ravnateljica ŠNZ-a prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, a o njenom nastanku, privremenom gubitku i ponovnom nalaženju te stavljanju pred čitateljstvo izvijestila je lektorica Ksenija Kancijan, prof. Stihove iz knjige (i neke druge) nadahnuto je govorio pjesnik i glumac Enes Kišević.

Strastveni promotor dr. Aganović naglasio je kako je knjiga vrijedan doprinos širenju preventivnih akcija u očuvanju zdravlja djece pa je namijenjena i knjižnicama, školama i zdravstvenim ustanovama, a činjenica kako je već u nekoliko navrata tiskana dodatna naklada najbolje svjedoči o njenoj vrijednosti.