MEDIX, God. 15 Br. 84/85  •  Recenzija  •  Fizikalna medicina i rehabilitacija HR ENG

Ivo Jajić, Zrinka Jajić, i suradnici:
"Fizikalna i rehabilitacijska medicina: osnove i liječenje"

Katarina Sekelj-Kauzlarić


Izdavač: Medicinska naklada,
Godina izdanja: 2008
Format: 17x24 cm ; uvez: tvrdi
Opseg: 451 stranica, 439 ilustracija

 

U izdanju Medicinske naklade u svibnju 2008. izašla je knjiga Fizikalna i rehabilitacijska medicina: osnove i liječenje. Knjiga je prilagođena smjernicama Europskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu (ESPRM) glede sadržaja, programa rada i razvitka struke. Autori Ivo Jajić i Zrinka Jajić, profesori Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sa suradnicima, nastavnicima Medicinskog fakulteta u Splitu, Rijeci i ostalima osmislili su publikaciju kao niz cjelina koje su sastavili eminentni stručnjaci iz fizikalne i rehabilitacijske medicine, ortopedije, neurologije i medicine rada iz cijele Hrvatske.

Autori pojedinih cjelina: Ivo Jajić (Povijesni razvoj fizikalne i rehabilitacijske medicine, Fiziologija boli, Osnove kineziologije, Toplinska terapija, Terapija ultrazvukom, Akunpunktura, Kineziterapija, Balneoterapija, Fizikalna terapija u kući, Edukacija bolesnika i invalida, Rasprava s bolesnicima, Farmakoterapija u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini, Znanstveno istraživanje u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini), Zrinka Jajić (Klinička ocjena stanja bolesnika, Fizikalno ispitivanje muskuloskeletnog sustava, Elektroterapija, Trakcija, Klimatoterapija, Talasoterapija, Zdravstveni turizam), Čedomir Ljubin (Elektrodijagnostika), Ivan Mikula (Principi elektromioneurografije), Ivo Jajić i Tomislav Nemčić (Dijagnostička primjena ultrazvuka), Frane Grubišić (Elektrostimulacijska terapija), Marija Graberski-Matasović (Biofeedback), Tonko Vlak (Fototerapija), Ivo Jajić i Zrinka Jajić (Liječenje laserom), Dunja Barak-Smešny (Manualna medicina, Masaža), Tatjana Kehler (Hidroterapija), Neven Kauzlarić (Orototika), Katarina Sekelj-Kauzlarić (Zdravstvena zaštita i osiguranje: principi za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu) te Anka Mihalić i Vesna Sitar-Srebočan (Medicinsko vještačenje u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini u svojim su tekstovima iznijeli suvremene aspekte struke i učinili djelo interesantnim i graničnim specijalnostima. Obrađene tematske jedinice knjige (ukupno 49) obiluju slikovnim prilozima (406), tabličnim prikazima (33) i izdašnom suvremenom literaturom koja omogućava daljnje proširenje znanja.

Knjigu su recenzirali eminentni stručnjaci iz inozemstva i Hrvatske: prof. dr. sc. Zmago Turk, Medicinski fakultet u Mariboru, prof. dr. sc. Aljoša Matejčić i prof. dr. sc. Vida Demarin. Djelo predstavlja novost u domaćoj literaturi te upotpunjava spoznaje i znanja iz fizikalne i rehabilitacijske medicine prilagođeno smjernicama razvoja struke u Europskoj uniji.