MEDIX, God. 23 Br. 126  •  Recenzija  •  Psihologija HR ENG

Nataša Mrduljaš-Đujić, Iva Žegura, ur.:
„Osnove seksualne medicine“

Nina Bašić Marković


Izdavač: Redak, Split
Godina izdavanja: 2017.
Format: 15,8 x 22 cm
Uvez: tvrdi
Opseg: 159 stranica, 13 poglavlja

 

Hrvatska medicinska literatura bogatija je za još jedan vrijedan priručnik. Riječ je o knjizi „Osnove seksualne medicine“. Knjigu su uredile specijalistica obiteljske medicine dr. sc. Nataša Mrduljaš-Đujić, asistentica pri katedri obiteljske medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, te klinička psihologinja pri Klinici za psihijatriju Vrapče, suradnica u nastavi pri nekoliko studija psihologije, mr. spec. Iva Žegura. Osim što je prva na temu seksualne medicine na hrvatskome jeziku, knjiga je jedinstvena i po jasnoći tekstova i organizaciji tema. Čini skup od 13 poglavlja na 159 stranice teksta vodećih hrvatskih stručnjaka i stručnjakinja u polju seksualnosti, seksualnog zdravlja i seksualne terapije. Također, multidisciplinarnost i kompetentnost autora, potkrijepljena znanstvenim činjenicama, pridonosi destigmatizaciji područja seksualnosti, seksualnih orijentacija, roda i seksualnih problema.

Priručnik počinje poglavljem doc. dr. sc. Gorana Arbanasa „Spol, rod i seksualna orijentacija“, u kojemu se definiraju dva važna pojma: spol – biološke karakteristike koje razlikuju muškarce od žena – i rodni identitet – unutarnji osjećaj (znanje, shvaćanje) osobe da je muško ili žensko ili pak izvan ove rodne dihotomije. Priručnik se nastavlja poglavljem doc. dr. sc. Marine Nekić o razlikama i sličnostima između muške i ženske seksualnosti. Detaljno se objašnjava razlika između muškaraca i žena putem nalaza o anatomskim i fiziološkim razlikama.

Mr. spec. Iva Žegura predstavlja fenomen rodne disforije, tj. distresa, koji najčešće prati nekongruentnost između toga kako se osoba osjeća vezano za vlastiti rod i/ili rod u kojemu se prezentira svojoj socijalnoj sredini s onime koji joj je dodijeljen pri rođenju na osnovi izgleda genitalija. Slijedi poglavlje „Najčešći seksualni poremećaji u žena“, u kojemu mr. spec. Ida Šamanović daje podjelu i opisuje seksualne poremećaje. Prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak u poglavlju „Najčešći seksualni poremećaji u muškaraca“ naglašava kako oni često ostaju skriveni i/ili neotkriveni. Doc. dr. sc. Vesna Antičević iz perspektive kliničkoga psihologa obrazlaže važnost razgovora s pacijentima o seksualnim problemima. Poglavlje „Osnove seksualne terapije i izazovi seksualnosti u profesionalnom djelovanju“ Silvane Čeko-Jurišić, prof. pedagogije i gestalt terapeutkinje, daje pregled razvoja suvremene seksualne terapije te govori o kulturološkim i društvenim pogledima na seksualnost od početaka formiranja seksologije.

Dr. sc. Nina Bašić-Marković ističe kako seksualnost u starijoj životnoj dobi još uvijek čini značajan aspekt zdravlja, iako se seksualne aktivnosti smanjuju brojem godina. Zasebno je poglavlje o kroničkim nezaraznim bolestima i njihovom utjecaju na seksualnost, autorice doc. dr. sc. Davorke Vrdoljak.

Sastavni dio edukacije terapeuta u području seksualnog zdravlja čini i prepoznavanje činjenice da lijekovi mogu utjecati na poremećaj svih faza seksualnog odgovora, o čemu govori dr. sc. Nataša Mrduljaš Đujić u poglavlju „Poremećaji seksualne funkcije uzrokovani lijekovima“.

Autorica Silvana Čeko-Jurišić obrađuje i temu „Seksualna pomagala – terapeutska primjena i mogući rizici uporabe“, u kojemu govori kako tzv. seksualne igračke mogu biti legitimna pomoć u rješavanju pojedinih seksualnih problema. Doc. dr. sc. Ivan Fistonić autor je poglavlja „Porođajna trauma i seksualnost“. Navodi da porođajna trauma, broj vaginalnih poroda, novorođenčad više tjelesne težine i povišeni indeks tjelesne mase čine najznačajnije uzroke stresne urinarne inkontinencije i sindroma opuštene rodnice i stidnice.

Priručnik završava poglavljem dr. sc. Maje Mamule „Seksualno zlostavljanje – posljedice na seksualno zdravlje“. Seksualno nasilje jedan je od najtežih oblika nasilja, koji iza sebe ostavlja razorne posljedice. Seksualni terapeuti i terapeutkinje trebaju biti dodatno educirani o tom problemu kako bi mogli otvoriti prostor za pitanja i razgovor.

Većina dostupnih priručnika iz područja seksualne medicine na stranom jeziku pisana je isključivo za seksualne terapeute. No, ova će knjiga izvrsno poslužiti i stručnjacima različitih područja medicine i mentalnog zdravlja. Integriranje teorijskih koncepata, znanstvenih činjenica o ljudskoj seksualnosti te intervencije koje se poduzimaju tijekom savjetodavnih i terapijskih tretmana u seksualnoj terapiji ključni su, a ova knjiga pruža najrecentnija znanja i metode kako to i učiniti. Uzme li se u obzir da su recenzenti prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer i dr. sc. Tanja Jurin, jasno je da je priručnik pomno pripreman.